malaaikatu bi'uksiha

dia mendekati. terlalu hampir.
saat itu ak rasa angin, aku rasa dingin. aku rasa ingin.
ingin lari berlari selaju mana buraq berlari . tapi mana mungkin.

aku terjerat. tersekat, terikat oleh tali tali yang membelit tanpa kasih.

satu hembusan.


lepaskan aku.


matanya merah. sepekat ketidaksabaran. itu mata yang radikal. mata pembaham.


satu hembusan lagi. tolong aku, rangga.


"rangga tidak wujud" kata dia.

retina dia aku tembusi dengan kemarahan. "Dia ada! " sini dalam hati, gumam aku.


"rangga tidak ada. ada cuma kau aku. sini . " sini. sini yang aku rasakan, inilah landasan derita.


selepas ini aku bakal diseksa lebih teruk. lebih sadis.
suhu merah naik.

Akulah Izrail
setiap nafasmu
setiap langkahmu
yang dulu aku beri
kini ku ambil kembali



baringlah engkau di tempat yang hina, manusia.

11 komen:

Lucifer said...

Azazil bukan pengambil nyawa, kan?

Lucifer said...

rangga tidak wujud,

Johan 'Champ' Radzi said...

Itu silap[ aku, yg ambil nyawa izrail -,-

Azazil nama Iblis sebelum disumbat sepertimana lucifer sebelum menjadi satan.

KHRLHSYM said...

azazil ni bangsa jin yang tak mahu tunduk dengan manusia pertama. heh.

KHRLHSYM said...

Israa [61] Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: Sujudlah kamu kepada Adam; maka mereka sujudlah melainkan iblis; dia berkata: Patutkah aku sujud kepada (makhluk) yang Engkau jadikan dari tanah (yang di adun)?

kahkahkah. saia jadi hebat pula tiba-tiba.

Penjiwa Jalanan said...

time kasih, lupa plak, hihi < padahal baru belajar.

khrlhsyam: accececec anda nampak beriman harini.

Lucifer said...

Arghhhhhhhhh




hahahahahahahahahahahahahhahahaha!

khrlhsym said...

dalam al-quran tak jelas nama azazil ni. kahkahkah

dalam kitab hebrew lebih jelas. pernah dengar Yom Kippur?

Penjiwa Jalanan said...

Dalam alquran dah jelas. dari mana datangnya azazil. kita pun tahu alquran yang allah bagi ni mendahului zaman. alquran pernah cakap, ada satu makhluk yang sangat setia kepada Allah, the most loyal among the servants, lebih dr malaikat. azazil meragui perkataan allah ni, dia cakap how it can be ? dia tak percaya pastu dia cakap dia sendiri akan curses makhluk ni. poyo je lebih, last last dia lah makhluk tu.

Johan 'Champ' Radzi said...

Yeah, khrlhsym betul. Nama Azazil takde dalam al quran.

Penjiwa Jalanan said...

ada, pena dengar ouh. johan, tak boleh bukak FB ni canne T T